Наукові дослідження на факультеті отримали підтримку від Національного фонду досліджень України

07.10.2020 | 21:05

Колектив факультету електроніки та комп’ютерних технологій під керівництвом доктора фізико-математичних наук, доцента кафедри радіофізики та комп’ютерних технологій Івана Карбовника та за участі колег з фізичного факультету нашого університету і з «Львівської політехніки» отримав грантову підтримку Національного фонду досліджень України. У конкурсі, оголошеному фондом прийняло участь понад 400 проєктів, з яких, на основі ретельної експертної оцінки (6 рецензій, з яких дві – від закордонних фахівців) було відібрано 141. Проєкт «Світлогенеруючі низькорозмірні структури з поляризованою люмінесценцією на основі органічних і неорганічних матеріалів» (“Light-generating low-dimensional structures with polarized luminescence based on organic and inorganic materials”) набрав 93,2 рейтингових бали зі 100, що поставило його на 52 місце у списку переможців (з повний переліком проєктів, рекомедованих до фінансування, можна ознайомитися тут).

Тепер команда переможців готується розпочати дослідження, які триватимуть до кінця 2022 року та будуть спрямовані на розробку інноваційних органічних світлодіодних пристроїв (OLED) з поляризованим випромінюванням.  Буде розроблено і апробовано нові технології отримання наноструктур різної архітектури.

Передбачається шляхом комбінування різних типів вихідних органічних і неорганічних речовин, внесення домішок іонів перехідних металів отримати експериментальні зразки багатофункціональних матеріалів для оптоелектроніки з оптимальними спектральними і електрофізичними властивостями. Для цього буде поєднано елементи технологічних робіт, сучасні дослідження та комп’ютерне моделювання фізичних властивостей і явищ, а також запроваджено інноваційні експериментальні методики.

Значна частина грантових коштів буде спрямована на придбання високотехнологічного обладнання, на основі якого на факультеті планується створити лабораторію, ресурсами якої зможуть вільно користуватися вчені університету.