Випускники курсу “Стартап:підготовка до злету” презентували власні проекти

25.05.2022 | 19:09

20 травня 2022 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбулась презентація п’яти перспективних стартапів, які амбітні інноватори розробляли упродовж трьох місяців yнавчання на курсі «Стартап: підготовка до злету». Тематика проєктів охоплює використання ІТ в суспільному житті територіальних громад, професійних спільнот,  в медіа просторі,  доступності судової системи, надання реабілітаційно-медичних послуг і кожен з проєктів має всі шанси перерости в успішний бізнес. Курс відбувався як навчальний вимір ініціативи Львівського університету «Інноваційна весна України», що виникла з метою відновлення та прискореного розвитку освітнього, наукового, підприємницького потенціалу нашої держави, загальмованого варварським вторгненням росії на територію України. Модерували захід доценти кафедри радіофізики та комп’ютерних технологій факультету електроніки та комп’ютерних технологій Ігор Катерняк та Олексій Кушнір.

Команда  «Ініціатива» пропонує інструмент (мобільний додаток) для публічних ініціатив, мобілізації громад, запуску проєктів розвитку територій. Місія проєкту це повна децентралізація влади і спроможна громада, що покликано зробити життя людей комфортнішим, а міста, де вони живуть, привабливішими. Ініціатором цього проєкту виступив Кащук Максим, студент першого курсу факультету електроніки та комп’ютерних технологій і він сподівається що йому вдасться реалізувати цей проєкт вже зараз під час навчання.

Створенням реабілітаційного медичного  центру займається команда Фенікс, в яку ввійшли як медики, так і юристи, та майбутні комп’ютерні інженери – Тетяна Терещенко, Лідія Палюх , Роман Турчин, Ілля Бардаков. Ілля Бардаков – студент факультету електроніки та комп’ютерних технологій. Підготовлено проєкт «Клініка фізичної та реабілітаційної медицини» з призначенням: Надання медичної допомоги та реабілітаційних послуг найвищої якості для забезпечення максимального функціонального відновлення та покращення якості життя осіб з обмеженими фізичними можливостями після травм. Члени цієї команди написали по завершенню, що «Цей курс дає змогу отримати багато цікавої, корисної інформації для тих, хто задумується про свою власну справу, свій бізнес. Для мене все було цікаво – теоретичний матеріал, практичні завдання, і що дуже важливо, – тут є змога познайомитися і спілкуватися із креативними, ініціативними людьми, працювати в команді», «Дякую за підтримку та навчання! Це був дуже цікавий досвід».

Місією проєкту «ДоСуду» є «Суд доступний кожному», допомогти людям самостійно вирішувати їхні юридичні проблеми. В своїй презентації Каріна Максименко сказала, що результатом цього проєкту буде програма (бот), яка готує процесуальні документи та доступно пояснює порядок їхнього подання до суду. Під час «розмови» з клієнтами бот збирає необхідну інформацію, вставляє її в потрібний шаблон і супроводжує всі кроки людини аж до рішення суду. Як було відзначено в обговоренні цього
проєкту, що він стане особливо актуальним коли закінчиться війна і почнуть працювати суди.

Підготовка новин з допомогою штучного інтелекту AI (artificial intelligence) пропонує команда «Роботизована журналістика», до якої увійшли Наталія Габор, Юліана Лавриш, Ірина Марушкіна. На думку ініціаторів, актуальною є потреба мінімізувати рутинну роботу журналіста і дати їй більше простору для аналітики. Програма передбачає такий алгоритм: збір інформації, верифікація (перевірка на фейки) і генерація тексту Члени цієї команди в відгуку про курс написали «це той випадок, коли процес є не менш цінним, аніж результат». Також в перспективі є створення на основі стартапу спільного проекту між факультетом електроніки та комп’ютерних технологій та факультетом журналістики.

Створення спеціальної платформи, яка забезпечить спілкування між організаторами подій, продюсерами і музикантами, є завданням проєкту «Your Husli» ( «Українці потребують музики»). За допомогою свого стартапу команда Веніаміна Хром’яка, Софії Білас і Павла Герасимчука прагне заохочувати людей відвідувати виступи «наживо» з одного боку, а з іншого – сприятиме пошуку музикантів в окремі групи. Платформа також допоможе налагодити зв’язки з фанами. Цей проєкт викликав особливий інтерес з боку присутніх інвесторів з Швеції, які побачили в ньому потенціал до масштабування.

На завершення в програмі була презентація компанії i3engineering, яка вийшли на другий раунд залучення інвестицій. Вони шукають партнерів, пропонують рішення для «Розумних будинків». Було запропоновано найближчим часом провести он-лайн переговори менеджменту компанії з потенційними інвесторами, які були присутні на заході з ініціативою “Learn & Do for Ukraine”

Опісля усіх презентацій учасники події обмінялися враженнями, емоціями та досвідом, пообіцявши одне одному не втрачати контактів та спільно працювати над реалізацією своїх проєктів та перетворенням їх в успішний бізнес. Зважаючи на те, що під час презентацій проєктів були присутні інвестори зі США, Швеції та України, кожен стартап має великі шанси на те, аби гучно вийти на світовий ринок. Тим паче, що колеги підприємці висловили своє щире захоплення креативністю, старанністю та наполегливістю випускників курсу «Стартап: підготовка до злету».

 

Про те як розпочиналась презентація п’яти перспективних стартапів, які амбітні інноватори розробляли упродовж трьох місяців в рамках курсу «Стартап: підготовка до злету» можна переглянути детально за посиланням. https://lnu.edu.ua/u-lvivskomu-universyteti-prezentuvaly-perspektyvni-startapy/