В Університеті стартувала літня школа, присвячена вивченню технологій штучного інтелекту

24.06.2021 | 11:25

22 червня 2021 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбулося урочисте відкриття літньої школи, присвяченої вивченню технологій штучного інтелекту – «Аrtificial intelligence technology summer school». Проєкт організував Львівський університет спільно з IT-компанією «GlobalLogic» та за підтримки Міністерства цифрової трансформації України. Ексклюзивним партнером школи є компанія «GlobalLogic», генеральним – компанія «SoftServe», офіційними партнерами школи є компанії «Genesis», «ELEKS», «Grammarly», партнером – компанія «Grid Dynamcis». Серед учасників – компанії «Intellias», «Avenga», «NeuroForge», «Indeema», «Chatbots.studio», «DAAD», «Learnopolis».

Привітала учасників літньої школи керівниця Центру маркетингу та розвитку ЛНУ ім. Івана Франка Ольга Осередчук, яка підкреслила, що відкриття літньої школи є своєрідним стартом роботи у питанні вивчення штучного інтелекту в Університеті. Ольга Анатоліївна розповіла учасникам про ідею заснування проєкту та ознайомила присутніх з тематикою лекцій від представників провідних IT-компаній. Окрім того, Ольга Осередчук подякувала співорганізаторам школи – компанії «GlobalLogic», а також партнерам проєкту за підтримку в організації надзвичайно важливої освітньої ініціативи.

З вітальним словом до учасників заходу звернувся проректор з науково-педагогічної роботи та інформатизації Віталій Кухарський. Віталій Михайлович розповів про відкриття в Університеті освітньо-наукової лабораторії Технологій штучного інтелекту, а також поділився результатами проведення зимової школи з інформаційних технологій «DES-2021». «Наша літня школа є прикладом того, як можна поглибити вивчення теоретичних основ та розвитку практичних навичок в галузі сучасних інформаційних технологій. Переконаний, багато з Вас вже скористалися такою нагодою і, сподіваюся, Ви візьмете для себе якнайбільше корисної інформації з цього проєкту», – наголосив проректор. Віталій Михайлович також розповів про співпрацю з провідними ІТ-компаніями, реалізацію в Університеті дуальної освіти та перспективи розвитку освітніх програм у сфері інформаційно-комінікаційних технологій. «Сьогодні ми тільки починаємо відділяти напрямок штучного інтелекту, який розвивається у різних варіантах на наших факультетах. Наступного року заплановано відкриття нової освітньої програми «Технології штучного інтелекту». Це завдання є цілком реалістичним, адже щорічно ми відкриваємо нові програми у сфері інформаційно-комінікаційних технологій. Зокрема, новими, але водночас доволі успішними й популярними є програми «Кібербезпека», «Високопродуктивний комп’ютинг», «Інженерія програмного забезпечення», «Квантові комп’ютери та квантове програмування». Окремо варто наголосити на дуальній формі освіти. Дуальність полягає не лише у співпраці компаній та Університету, а передусім в тому, що студенти Університету мають можливість навчатися й офіційно працювати», – підкреслив Віталій Кухарський, побажавши усім учасникам школи продуктивної дискусії, нових приємних знайомств та можливостей.

До учасників зустрічі звернувся також молодший віцепрезидент з інжинірингу компанії «GlobalLogic» Ігор Костів, який зазначив, що «GlobalLogic» вже давно співпрацює з Львівським університетом і ця співпраця щорічно покращується. «Компанія «GlobalLogic» багато інвестує в навчання молодих людей, зокрема шляхом відкриття лабораторій, створення спільних освітніх програм та проєктів. Це не дивно, адже компанія зростає кількісно, залучаючи молодих людей. До слова, за минулий рік до нас доєдналося близько 200 студентів», – зауважив Ігор Костів. Спікер також зазначив, що процес навчання для IT-ніколи не завершується, адже завжди треба вдосконалюватися. «Викладачі «GlobalLogic» з радістю поділяться з Вами інформацією і залучать до продуктивних проєктів. Дуже добре, що Ви є активними і шукаєте нових знань у літній школі. Можливо саме Ви створите щось таке, чого раніше ніхто не робив. Зараз Вам важливо отримати базові знання, які дає Університет – це фундамент Вашого подальшого розвитку. Ще одна дуже важлива навичка, яку Вам необхідно освоїти, – винахідництво. Індустрія динамічна, вона розвивається дуже стрімко. До часу, поки Ви завершите навчання, те, що зараз є фантазіями, вже буде реальністю. Це означає, що межі неможливого встановлюєте Ви», – підсумував Ігор Костів, побажавши учасникам гарного навчання.

З учасниками також поспілкувалася представниця компанії «Genesis» Інна Топчій, яка зауважила, що студентам потрібно «знаходити в собі сили вчитися чогось нового, творити те, від чого змінюватиметься світ». Спікерка розповіла про те, чим займається компанія «Genesis» й поділилася з учасниками заходу порадами щодо успішної побудови кар’єри. «Ви маєте можливість отримати чудовий досвід від справжніх професіоналів, не втрачайте такої можливості, адже досвіду ніколи не буває забагато і він ніколи не буває зайвим.  Рано або пізно Вам знадобиться усе, що Ви почули на лекціях», – наголосила доповідачка, підкресливши, що «кожна ідея має право на життя», відтак не варто боятися шукати себе.

Метою проєкту є розвиток співпраці з ІТ-спільнотою, стимулювання створення нових інноваційних освітніх програм у напрямку штучного інтелекту, залучення ІТ-фахівців до формування кваліфікованих вимог до освітніх програм. Для участі у літній школі зареєструвалися понад 350 осіб, серед яких студенти нових інноваційних освітніх ІТ-програм, школярі, вчителі, майбутні автори освітніх програм та усі, кому близька ІТ-індустрія.

Слова вітання учасникам заходу адресувала й менеджерка «SoftServe IT Academy» у Львові Леся Клакович. За її словами, «Львівська ІТ-академія є головним партнером цієї школи і з нетерпінням чекає випускників, які прийдуть як для продовження стажування у проєктах, так і для роботи у самій компанії». Спікерка також поділилася думками щодо плану роботи школи і висловила захват від кількості учасників. «Радію, що зібралася така велика аудиторія, що люди цікавляться передовими напрямками досліджень. Бажаю використати кожну хвилину навчання з користю і намагатися відразу застосувати почуте на практиці», – зазначила Леся Клакович.

На завершення модератор зустрічі, працівник Центру маркетингу та розвитку Борис Зорій ознайомив учасників з розкладом роботи літньої школи, детальною тематикою лекцій та відповів на усі запитання щодо організації навчання.

До слова, навчання у школі відбуватиметься у дистанційному форматі за допомогою платформи Moodle, буде повністю англомовним і триватиме до 2 липня 2021 року. Упродовж десяти днів учасники школи прослухають цікаві лекції, поспілкуються на актуальні теми з ІТ-фахівцями і, найголовніше, здобудуть практичний досвід, який стане незамінним під час подальшого навчання чи майбутнього працевлаштування. По завершенні навчання усі учасники отримають іменні сертифікати, які підтверджуватимуть здобуття відповідних знань і навичок.

В рамках роботи літньої школи заплановано також цікаві онлайн-дискусії з участю державних органів, компаній та представників Університету. Зокрема, 24 червня о 15:00 відбудеться дискусія «Штучний інтелект в Україні: виклики чи перспективи?», під час якої учасники обговорять концепцію розвитку штучного інтелекту в Україні, стан формування програм використання штучного інтелекту на рівні регіону та ін. Натомість 1 липня о 15:00 учасники дискутуватимуть про те, як вплине розвиток штучного інтелекту на освіту, якого фахівця потребує індустрія в напрямі штучного інтелекту та яким має бути зміст програм, що готуватимуть відповідних фахівців. Обидві дискусії відбуватимуться у дистанційному форматі з прямою трансляцією на офіційних сторінках Університету у мережах Facebook та YouTube.

Більше про літню школу можна дізнатися за посиланням.