В Університеті підсумували роботу традиційної літньої англомовної школи штучного інтелекту “Artificial intelligence summer school” 2023

13.07.2023 | 12:16
В Університеті підсумували роботу традиційної літньої англомовної школи штучного інтелекту “Artificial intelligence summer school” 2023

В епоху сучасних технологій нас всіх турбують питання загрози та переваг штучного інтелекту, адаптації АІ до потреб студентів, викладачів та представників різних професій, підтримання академічної доброчесності в часи ШІ та правове регулювання його використання. Усі ці та навіть більше питань вдалося обговорити сьогодні, 7 липня, під час плідної дискусії “Штучний інтелект: його вплив на життя та майбутнє”, яка стала завершальним акордом третьої традиційної англомовної школи “Artificial intelligence summer school” 2023.

Учасниками круглого столу стали люди з різних сфер зацікавлень, але які об’єднані спільним бажанням – допомогти сучасній людині зрозуміти, “чим” чи “ким” є для нас штучний інтелект та чого очікувати від нього у найближчому майбутньому. Це були:

  • Віталій Кухарський, проректор з науково-педагогічної роботи та інформатизації ЛНУ ім. І. Франка, кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри прикладної математики;
  • Володимир Бегей, відповідальний за напрямок штучного інтелекту в Міністерстві цифрової трансформації України;
  • Богдан Павлишенко, доктор технічних наук,  професор кафедри системного проєктування ЛНУ ім. І. Франка;
  • Євген Сакало, керівник університетської програми ІТ-компанії GlobalLogic в Україні;
  • Святослав Пих, молодий науковець, голова Наукового товариства  ЛНУ ім. І. Франка та громадський діяч;
  • Андрія Синиця, доктор філософських наук, доцент кафедри історії філософії ЛНУ ім. І. Франка;
  • Ольга Осередчук, модераторка дискусії, керівниця Центру маркетингу та розвитку ЛНУ ім. І. Франка.

Варто додати, що навчання в АІТ 2023 тривало два тижні, а участь у ній взяло понад 600 учнів та студентів, які є зацікавленими сучасними технологіями та інноваціями й прагнуть розвиватися у цій сфері. Реалізацію проєкту підтримало Міністерство цифрової трансформації України, Міністерство освіти і науки України, Львівська обласна військові адміністрація та 20 компаній, серед яких офіційними партнерами стали N-iX, GlobalLogic, Eleks, SQUAD, NeuroForge, groupXS, Brainstack, Infopulse, MindCraft.ai, EPAM; учасниками – Boosta, Intellias, Kindgeek, Sigma Software, Іndeema, SoftServe, Leopolis Group; інформаційними партнерами – Marketer.ua, ApiX-Drive, Lviv ІТ Cluster.

У своєму слові про роботу Школи професор кафедри системного проєктування факультету електроніки та комп’ютерних технологій Роман Шувар, з ідейності якого і було започатковано цей проєкт три роки тому, підсумував: “Найперше хочу подякувати нашим слухачам, учасникам школи, за вашу активність на лекціях та бажання досягати нових вершин. Також хочу висловити подяку нашим партнерам, провідним ІТ-компаніям України та навіть Європи, адже без їхньої допомоги було б значно важче реалізувати таку насичену та змістовну програму для нашої молоді. І, звичайно, хочу подякувати всім спікерам, які доклали чимало зусиль, щоб зробити заняття для наших студентів дуже цікавими, прикладними, повними інноваційної інформації, а також дали їм поштовх до розвитку у цей складний для нашої держави час. Не можу не згадати й роботи команди Університету, яка максимально постаралася, аби ці два тижні пройшли злагоджено та організовано. Бажаю всім нам якнайшвидшої перемоги над ворогом та нових спільних проєктів, які точно попереду”.

Тішить також те, що наші учасники вже готові ділитися своїми враженнями про участь у програмі. Гатала Олена, студентка 2 курсу факультету прикладної математики, освітньої програми “Комп’ютерні науки”, розповіла: “Вирішила відвідати цю школу, оскільки тема штучного інтелекту цікава і дуже актуальна сьогодні. Направду, лекції та воркшопи були надзвичайно пізнавальними, особливо сподобалося заняття про квантові комп’ютери, бо це зовсім нова для мене тема. Я не очікувала, що вона настільки складна й пов’язана з фізикою, але водночас  надзвичайно цікава. Загалом я маю лише позитивні враження від цієї школи. Дуже круто, що тут ми прокачали не лише hard skills, а знання з англійської мови. Те, що заняття у нас були англомовні, – це виклик та, однозначно, перевага, адже нам як майбутнім ІТ-спеціалістам потрібно цією мовою комунікувати на відмінному рівні”.

Такі відгуки надихають нас на нові починання, тож хочемо анонсувати, що на сьогоднішній зустрічі наша школа не завершується, адже впродовж усіх літніх канікул учасники матимуть змогу працювати над командними проєктами разом із менторами-спеціалістами, аби вже в жовтні показати свої результати перед фахівцями галузі та викладачами Львівського університету. Тож бажаємо усім плідної роботи та кажемо: “До зустрічі у наступному сезоні школи, на АІТ 2024!”.