У Львівському університеті успішно завершилася традиційна зимова ІТ-школа DES-2023

05.02.2023 | 11:17

У Львівському університеті успішно завершилася традиційна зимова ІТ-школа  DES-2023

Сьогодення показує, що ІТ-освіта є не лише рушієм змін, а й гарантом безпеки в інтернеті, зокрема у часи активних кібератак з боку ворога на провідні інституції України та пристрої громадян. Особливо важливими є й сучасні рішення наших спеціалістів сфери ІТ, які водночас підкорюють закордонні ринки та є розробниками важливого для української армії програмного забезпечення. Саме тому навіть у цей непростий рік Львівський університет не лише не відмовився від ідеї організації четвертої зимової ІТ-школи “Data Engineering & Security”, а й реалізував цей проєкт у найбільших за всі роки його масштабах. DES-2023 – це близько 1000 учасників, 26 компаній-партнерів, 80 лекцій та практичних занять, 70 спікерів із провідних ІТ-компаній та 10 днів інтенсивного навчання.

Розуміючи важливість такої школи для молодих ІТ-вців, чимало компаній долучилося до партнерства: офіційними партнерами стали компанії InfopulsN-IXEleksGlobalLogicNeuroForgeSquadEpamSoftServeHuawei, партнерами – InterLogicKPMG. Доєдналися до реалізації проєкту також компанії MarketerApixDriveLviv IT ClusterIT Ukraine AssociationSigma Software UniversityIntelliasAbto SoftwareProfiseaKindgeekBoostaMobidevCHI SoftwareNortalMetinvest DigitalMicrosoft.

Значно розширилася й географія школи: цьогоріч у DES взяли участь 597 студентів Львівського університету, 46 – Волинського національного Університету імені Лесі Українки, 25 – НУ “Львівська політехніка”, 19 – Національного лісотехнічного університету України, 16 – Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, 11 – Українського католицького університету, 10 – Рівненського державного гуманітарного університету. Також по кілька представників було від інших 15 закладів вищої освіти України та близько 40 учнів шкіл.

Школа відбувалася у досить насиченому форматі: щодня учасники мали змогу відвідати 4 заняття по 80 хвилин у трьох паралельних навчальних потоках (Core A – студенти 1-2 курсу; Core B – студенти 3-4 курсу, Core C – старшокласники). Завдяки добре налагодженій комунікації на платформах Slack та Telegram, а також в офіційному віртуальному середовищі Львівського університету “Moodle” учасники могли комунікувати зі спікерами, залишати запитання та отримувати на них відповідь у прямому ефірі, а також переглядати лекції в записі, якщо на час занять припадало планове вимкнення електроенергії. Заняття відбувалися на онлайн-платформі Zoom та складалися як з теорії, так і з практики. Традиційно, тематика навчального процесу включала такі базові для ІТ-вців напрями, як «Інженерія програмного забезпечення», «Високопродуктивний комп’ютинг», «Кібербезпека» та «Статистика. Статистичний аналіз даних». Щодня о 17 :00 стартувала друга, практична, частина школи – робота над проєктами. Саме тут студенти мали змогу реалізувати свої ідеї під керівництвом менторів із провідних ІТ-компаній.

3 лютого відбулася презентація робіт 15 команд учасників, які виявили бажання взяти участь у такому змаганні. Серед запропонованих проєктів були неймовірно цікаві та актуальні ідеї, які високо оцінило журі експертів у складі Big Data Developer Олександра Чакалова та Data Engineer Нікіти Тринуса із компанії N-iX,  Cyber SOC Analyst Романа Карп’юка із компанії SoftServe, керівників інноваційних освітніх програм Львівського університету Романа Шувара (“Високопродуктивний комп’ютинг”, “Інженерія програмного забезпечення”), Олега Бугрія (“Статистичний аналіз даних”) та Петра Венгерського (“Кібербезпека”), а також менеджера освітніх проєктів Львівського ІТ кластеру Олега Леськіва.

Переможцями розробок стали такі команди: Elego із проєктом “Hozu” (мобільний застосунок, який допоможе людям створювати  маршрути для цікавого проведення часу), MyMental із одноіменним проєктом “MyMental” (застосунок про психічне здоров’я українців), “Один” із проєктом “MedPas” (платформа про домедичну допомогу людям) та Team MMR із проєктом “SWr” (Stop Watch russian – розширення для браузера, яке під час перегляду відео на YouTube відображає інформацію про автора (канал), зокрема його підтримку чи непідтримку росії тощо). Інші учасники мали не менш цікаві розробки, тож по праву посіли ІІ та ІІІ місця.

Вже 14 лютого відбудеться вручення сертифікатів, а також нагородження переможців та активних учасників школи за плідну роботу під час DES-2023. Маємо надію, що DES сьогодні та надалі залишатиметься освітнім інноваційним осередком для багатьох молодих людей та виховуватиме те покоління, яке згодом принесе Україні чимало досягнень в ІТ-сфері.