Про програму академічної мобільності Erasmus+ з перших вуст (Андрій Орлов)

27.06.2021 | 12:44
Erasmus+ – це програма академічної мобільності(можливість навчатись в іншому університеті в іншій країні протягом 1 семестру). На 5ому курсі я мав змогу навчатись в Польщі, що принесло мені багато крутих вражень та нових ідей, над якими я вже працюю. На жаль, студенти нашого факультету не часто є в списку відібраних учасників програми мобільності, але, на щастя, причина цього здебільшого в недостатній проінформованості та мотивації студентів. Тому…
Лови ТОП-5 тез, чому досвід Erasmus+ є важливим, де можна знайти актуальну інформацію та які переваги для студента, який туди потрапив.
№1. Чим це класно?
Erasmus+ – це чудова можливість пожити та повчитись закордоном. Крім підтягування іноземної мови та нових знайомств це відкриває багато можливостей для саморозвитку, додає хороший плюс в майбутнє резюме, допомагає вільніше почуватись в незнайомому середовищі та швидко пристосовуватись до змін.
№2. Скільки це коштує?
“Крики “Халяви прийди!” з вікна гуртожитка були почуті. Програма є безкоштовною, більше того, платять тобі! І ходять чутки, що місячна стипендія під час навчання закордоном дорівнює майже річній стипендії в університеті :)”
№3. Де знайти варіанти?
Оскільки наш університет є відправляючою стороною і може робити це лише до університетів з якими підписана угода, то анонси таких можливостей робить Відділ міжнародних зв’язків. Щоб трохи спростити життя, лови лінку – https://international.lnu.edu.ua/european-programmes-and-projects/erasmus/key-action-1/.
№4. Що потрібно щоб податись?
В ідеалі потрібно мати хороші оцінки за всі роки + позанавчальну активність. Очевидно, що рівень володіння іноземною(як правило, англійською) повинен бути трохи вище рівня “London is the capital of Great Britain”. Лайфхак: якщо знати іспанську чи німецьку, то потрапити в універи, де це буде основною мовою спілкування – простіше(конкуренція трохи менша). В будь-якому випадку, настійливо рекомендую подаватись, оскільки це класна нагода детальніше розібратись як працює універ, що таке міжнародні програми і навчитись краще впорядковувати свої задачі(а це точно доведеться робити, бо документів багато і підписи треба зібрати в різних місцях)
№5. Як використати цей досвід по максимуму?
В першу чергу – не боятись заводити знайомства! Мати друзів з інших країн, побачити різницю менталітетів та можливість поговорити про реально глобальні речі з представниками інших культур – це одна з головних мотивацій та цілей цієї програми.
Не боятись говорити іноземною(а краще навіть почати вчити якусь іншу) – оскільки рівень мови у всіх може бути різним, то ніхто не буде осуджувати за граматичні помилки, а відсутність можливості спілкування в Україні часто є причиною розгубленості при спілкуванні англійською закордоном.
Подорожувати! Erasmus+ та подорожі – це слова-синоніми. Перебування в зоні Шенген відкриває багато можливостей, щоб погуляти по Відню, випити пива в Берліні, а, можливо, навіть побачити Париж(звичайно, якщо ще хтось не з’їсть кажана на вечерю).