Оновлюємо освітню програму для магістрів спеціальності 122 Комп’ютерні науки

22.03.2022 | 13:23

Факультет електроніки та комп’ютерних технологій постійно дбає про якість освітніх програм, за якими готує бакалаврів і магістрів у галузі знань 12 – Інформаційні технології. 21 березня 2022 року на факультеті відбулася чергова зустріч із роботодавцями проектної групи освітньої програми «Комп’ютерні науки» другого (магістерського) рівня вищої освіти для здобувачів зі спеціальності 122 – Комп’ютерні науки.

Факультет представляли гарант освітньої програми, зав. кафедри оптоелектроніки та інформаційних технологій, проф. Кушнір О., члени проектної групи проф. кафедри радіофізики та комп’ютерних технологій Болеста І. зав. кафедри радіоелектронних і комп’ютерних систем, проф. Оленич І., доц. кафедри системного проектування Демків Л., студент Цемко А., а також заступники декана факультету проф. Лучечко А. і доц. Вельгош С. і запрошені викладачі факультету – проф. кафедри оптоелектроніки та інформаційних технологій Крупич О., доц. кафедри радіоелектронних і комп’ютерних систем Соколовський Б. і доц. кафедри радіофізики та комп’ютерних технологій Любунь З.

Гостями факультету були представники роботодавців – Львівського ІТ Кластера та ІТ-компаній: менеджер програми співпраці компанії «Indeema Software» із Львівським національним університетом імені Івана Франка, член проектної групи Іванцова К., директор освітнього напряму Львівського ІТ Кластера Верес З., член-кор. НАН України, докт. техн. наук, пров. наук. співроб. Відділу теорії хвильових процесів та оптичних систем діагностики Фізико-механічного інституту ім. Г. В. Карпенка НАН України, проф. кафедри фотоніки Національного університету «Львівська політехніка» Муравський Л., канд. фіз.-мат. наук, головний системний інженер компанії «Infineon Technologies» Бігдай В., інженер-науковець за напрямом наук про дані компанії «N-iX» Нечепуренко М., архітектор стратегічних рішень компанії «GlobalLogic» Шупарський А. та докт. техн. наук, доц. кафедри інформаційно-вимірювальних технологій Національного університету «Львівська політехніка», керівник програми «Робототехніка» компанії «SciForce Solutions» Хома Ю.

Зустріч була присвячена аналізові змісту освітньої програми «Комп’ютерні науки» для магістрів зі спеціальності 122 – Комп’ютерні науки та переліку нормативних і вибіркових дисциплін, які викладаються в межах цієї програми, а також потреб у технічному забезпеченні навчальних лабораторій факультету електроніки та комп’ютерних технологій Львівського національного університету імені Івана Франка.

Викладачі факультету виступили з презентаціями та описали зміст навчальних дисциплін, зокрема «Стохастичне моделювання», «Актуальні питання науки про дані», «Теорія інформації», «Комп’ютерна лінгвістика та обробка природної мови» та «Проектування кіберфізичних систем».

За результатами обговорення та дискусій, у яких активну участь взяли представники ІТ-компаній, які є учасниками спільноти «Львівський ІТ Кластер», було вирішено розширити у програмі складову, пов’язану з науками про дані та штучним інтелектом, замінити вибіркову дисципліну «Проектування кіберфізичних систем» на дисципліну «Сучасні хмаркові сервіси та обчислення», а в нормативній дисципліні «Теорія інформації» зосередитися на прикладних аспектах опрацювання інформації, перейменувавши її на «Прикладну теорію інформації».

Було обговорено також питання надання ІТ-підприємствами обладнання для навчальних лабораторій на двох кафедрах факультету, призначеного для комплектування лабораторій за напрямами науки про дані та штучного інтелекту.