На кафедрі системного проектування відкрито лабораторію Infopulse Data Science & Machine Learning Lab

18.02.2019 | 00:06

Фото з відкриття можна переглянути в фотогалереї

Відео з відкриття можна переглянути в відеогалереї


Матеріал “Zaxid.net

У Франковому виші відкрили сучасну лабораторію Infopulse Data Science & Machine Learning Lab. Відтепер студенти факультету електроніки та комп’ютерних технологій зможуть на практиці проводити дослідження з науки про дані. Це ‒ автоматизована обробка великих обсягів інформації.

«Це може бути як дуже прості речі, зокрема, накладання якихось ефектів на зображення, що зараз дуже популярно, можуть бути й більш складніші речі, зокрема, аналіз великих масивів даних, прогнозування зміни курсів й інших речей», ‒ пояснює науку про дані асистент кафедри системного проектування Віталій Парубочий.

Компанія «Infopulse» спільно з львівським ІТ-кластером створили цю лабораторію на базі кафедри системного проектування. На нових комп’ютерах встановлені спеціальні програми.

«Це є обладнання, яке забезпечує калькуляційні можливості, тобто обчислювальні можливості для того, щоби «проганяти» алгоритми високої складності. Це дозволяє працювати й команді. Співпрацювати, аналізувати, тестувати», ‒ розповідає HR-директор компанії «Infopulse» Любомир Бойчук.

У Франковому виші кажуть, що підтримка провідних ІТ-компаній неабияк важлива. Для університету це можливість заохотити студентів до наукових досліджень, а згодом ‒ до роботи за професією.

«Провідні, найсучасніші структури розуміють, що один університет не спроможний забезпечити підготовку фахівця. Тим більше, якщо це стосується науко- і фінансовомістких спеціальностей як комп’ютерні науки», ‒ каже ректор ЛНУ ім. Івана Франка Володимир Мельник.

В університетах Львова є вже десяток таких програм, ще три незабаром запрацюють. ІТ-компанії запускають при навчальних закладах лабораторії, бо для них це інвестиція в майбутнє.

«Коли ринок поповниться студентами, випускниками після дев’яти програм, які ми зараз маємо, чотири запускаємо, тоді це буде відчутно на ринку. Поки що ми бачимо відчутні зміни в освіті. І прогнозуємо, що ці результати будуть набагато кращими», ‒ додає керівник Lviv IT Cluster Степан Веселовський.

«Власне, що тут є важливою є єдина екосистема. Тобто де університет є, фактично, кузнею кадрів. Це ті люди, які будуть творити за рік-два-три компанії й компанії, які є замовниками на ринку», ‒ пояснює заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.