Львівський університет за підтримки Міністерства освіти і науки України, Міністерства цифрової трансформації та ЛОВА запустив традиційну 2-тижневу школу вивчення технологій штучного інтелекту – AIT 2023

27.06.2023 | 19:14
Львівський університет за підтримки Міністерства освіти і науки України, Міністерства цифрової трансформації та ЛОВА запустив традиційну 2-тижневу школу вивчення технологій штучного інтелекту – AIT 2023

Літо – це завжди можливість для саморозвитку, тож дуже важливо надавати українській молоді якісну платформу для вивчення нового та вдосконалення попередньо здобутих навичок. Саме таким міцним фундаментом для здобуття знань у сфері технологій штучного інтелекту є школа Artificial intelligence summer school 2023, яку вже традиційно наприкінці червня проводить Львівський університету для студентів та учнів шкіл, що цікавляться сферою ІТ й технологіями штучного інтелекту, зокрема такими популярними напрямками, як: машинне навчання, основи Python, глибинне навчання, мобільна розробка для iOS, Android, чат GPT тощо.

Важливо, що цьогоріч Школа отримала максимальну підтримку від держави та бізнесу, адже до реалізації цього проєкту долучилися Міністерство цифрової трансформації України, Міністерство освіти і науки України, Львівська обласна військові адміністрація та 20 компаній, серед яких офіційні партнери (N-iX, GlobalLogic, Eleks, SQUAD, NeuroForge, groupXS, Brainstack_, Infopulse, MindCraft.ai, EPAM), учасники (Boosta, intellias, Kindgeek, Sigma Software , Іndeema, SoftServe, Leopolis Group) та інформаційні партнери (Marketer.ua, ApiX-Drive, Lviv ІТ Кластер).

Стартувало навчання у АІТ 2023 сьогодні, 26 червня, в онлайн-форматі. До урочистого відкриття Школи долучилися ректор Львівського університету, професор Володимир Мельник, заступник Міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Дмитро Завгородній, директор з галузевих питань N-iX Святослав Кавецький, віцепрезидент з інжинірингу компанії  Global Logic Ігор Костів, керівник EРАМ University in Ukraine Денис Гриньов, регіональний менеджер компанії Infopulse Іван Коржов, CEO компанї Brainstack Володимир Ситніков, співзасновник компанії NeuroForge Мартін Браун, CEO компанії groupXS Тобіас Герткорн, керівниця освітнього напряму Львівського ІТ Кластера Юлія Цимбала та проректор з науково-педагогічної роботи та інформатизації ЛНУ ім. І. Франка Віталій Кухарський.

У вітальному слові до всіх учасників, партнерів і організаторів  ректор Львівського університету, професор Володимир Мельник зазначив: “Я переконаний що Відкриття цієї школи – це масштабна подія, оскільки вона згуртувала навколо себе понад 600 учасників не лише зі Львова та Львівщини, а й усієї України та навіть ЄС. І дуже приємно, коли ці молоді люди шукають додаткових знань, зокрема у напрямках, пов’язаних із інформаційними потоками і штучним інтелектом, які є дуже прогресивними сьогодні у нашій боротьбі із російським агресором. Користуючись нагодою, хочу висловити слова щирої вдячності Міністерству цифрової трансформації України, Міністерству освіти і науки України, Львівському ІТ кластеру, а також усім компаніям, які долучилися до цього проєкту. Ми всі свідомі того, що ця подія можлива тільки тому, що Збройні Сили України створюють обставини, коли ми кожен день в оптимістичному очікуванні все нових і нових перемог на фронті. Впевнений, що школа приречена на успіх, адже їй передувала фундаментальна підготовка, а також великий інтерес з боку студентської та учнівської молоді. І це саме ті два фактори, які дають підстави оптимістично оцінювати перспективи АІТ 2023”.

Також слова підтримки для наших учасників передав заступник Міністра цифрової трансформації з розвитку ІТ Олександр Борняков: “Ми живемо в часи, коли штучний інтелект застосовують у медицині, освіті та багатьох інших галузях. Я переконаний, що це вплине на світову економіку, політику та суспільство в цілому, адже ми вже є свідками того, як він допомагає нашій армії на фронті. Ваше покоління має унікальну можливість змінити світ та нашу країну на краще, і саме AIT 2023 у Львівському університеті – це той чудовий шанс розкрити свій потенціал у цій галузі. Бажаю вам успіхів на цьому шляху, нехай навчання проходить весело та приємно”.

В рамках двотижневого навчального процесу учасники, серед яких є студенти ІТ-спеціальностей та старшокласники, що цікавляться інформаційними технологіями, зокрема штучним інтелектом, матимуть змогу відвідувати лекційні та практичні заняття. Саме таке поєднання дає можливість запропонувати молоді велику кількість нового та цікавого матеріалу разом із практичними спробами, а також розвиток Soft-skills, на які сьогодні звертають увагу чи не усі компанії-роботодавці.

Спеціально для старшокласників у програму додано лекції-знайомства із освітніми програмами Львівського університету факультетів: електроніки та комп’ютерних технологій, механіко-математичного, прикладної математики та інформатики та фізичного. Для школярів такі заняття – крута нагода познайомитися із різноманітними  ІТ-напрямами та визначитися, куди вступати у майбутньому.

Особливістю АІТ є й те, що впродовж усього навчання у школі учасники та спікери спілкуватимуться виключно англійською, що дозволить молоді також удосконалити свої навички комунікації цією мовою.

Навчання відбуватиметься у дистанційному форматі за допомогою платформи Moodle, і триватиме до 7 липня. Упродовж цього сезону на юних айтівців чекає 50 занять, після завершення яких вони отримають сертифікати про здобуття відповідних знань і навичок.

АІТ-2023 успішно стартувала, тож щиро віримо, що два тижні навчання стануть для всіх зареєстрованих великим кроком до їхньої ІТ-кар’єри, а компанії надихнуть не одного учасника надалі прийти в їхні офіси вже на співбесіду.