До 100-річчя з дня народження професора Л. А. Синицького

12.08.2024 | 14:21

фото синицький

12 серпня 2024 р. виповнюється 100 років з дня народження Лева Ароновича Синицького (12.08.1924-11.10.2009) – відомого українського вченого в галузі теоретичної електротехніки та радіоелектроніки, доктора технічних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України, заслуженого професора Львівського національного університету імені Івана Франка.
Л. А. Синицький народився 12 серпня 1924 року у Харкові, де закінчив середню школу. Вищу освіту здобув у Ленінградському інституті авіаційн ого приладобудування. Після закінчення інституту у 1949 р. працював у Львові в конструкторському бюро заводу, а після захисту кандидатської дисертації у 1954 р. – старшим науковим співробітником Фізикомеханічного інституту АН України. У 1964 р. Л. А. Синицький переходить на викладацьку роботу у Львівський університет імені Івана Франка. З цього моменту і до останніх днів діяльність Л. А. Синицького пов’язана з кафедрою теоретичних основ електрорадіотехніки фізичного факультету (тепер кафедра радіофізики та комп’ютерних технологій факультету електроніки), де він працював спочатку доцентом, а з 1974 р – професором. З 1981 р. по 1991 р. Л.А. Синицький був завідувачем кафедри.
Л. А. Синицький один із засновників відомої львівської наукової школи з теорії електричних кіл, визнаний спеціаліст з методів аналізу та чисельного розрахунку нелінійних динамічних систем. У науковому доробку Л.А. Синицького понад 300 друкованих праць (з них – 7 монографій), багато з яких широко відомі як на Україні так і за її межами. Під його керівництвом підготовано і захищено понад 30 кандидатських та 7 докторських дисертацій.
Л. А. Синицький один із засновників відомого збірника наукових праць «Теоретична електротехніка» (тепер – збірник наукових праць «Електроніка та інформаційні технології»), головним редактором якого він був з 1981 по 1991 рр. Л. А. Синицький був видатним педагогом та блискучим лектором. Його лекції любили слухати студенти, аспіранти, колеги по роботі. Його виступи на конференціях та симпозіумах завжди викликали значний інтерес у слухачів.
Л. А. Синицький був відкритою, доброзичливою та надзвичайно інтелігентною людиною. Він заслужено користувався любов’ю та повагою усіх, хто його знав.