За сприяння компаній Indeema Software та Vakoms у Львівському університеті відкрили надсучасну ІоТ лабораторію

18.10.2022 | 11:23

фото відкриття ІоТ 1

6 жовтня 2022 року на факультеті електроніки та комп’ютерних технологій Львівського національного університету імені Івана Франка відбулось урочисте відкриття сучасної ІоТ лабораторії для студентів. Нова лабораторія Інтернету речей запрацювала завдяки сприянню ІТ-компаній Indeema Software та Vakoms, які активно підтримують студентів технічних напрямків.

Відкриваючи лабораторію, Ректор Університету, член-кореспондент НАН України, професор Володимир Мельник подякував керівникам ІТ-компаній і представникам факультету електроніки та комп’ютерних технологій за організацію нового важливого для здобувачів освіти простору. «Колишніх студентів в Університеті не буває, і це підтверджує сьогоднішня подія: наші випускники створили ІТ-простір для того, аби молодь мала сучасні можливості та інструменти для навчання. Так, Університет повинен надавати базову, фундаментальну, освіту, але заразом і забезпечувати умови для здобуття практичних компетенцій. Дуже цінно, що між нами є розуміння: лише в солідарній співпраці ЛНУ ім. Івана Франка та ІТ-середовища ми можемо творити простір для всебічного навчання молоді, яка згодом сприятиме зростанню інформаційно-технологічного потенціалу України», – підкреслив Володимир Мельник.

Перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко також висловив вдячність Університету та ІТ-компаніям за добру спільну роботу. «Сьогодні дуже важливо показувати боротьбу на всіх фронтах, демонструвати єдність великих гравців, таких як: ЛНУ ім. Івана Франка, компанії Indeema Software та Vakoms. Я пишаюся, що можу бути тут сьогодні і бачити результати вашої роботи», – додав Андрій Москаленко.

З вітальним словом до присутніх звернувся проректор з науково-педагогічної роботи та інформатизації Львівського університету Віталій Кухарський. «Насправді, дуже приємно, коли наші випускники стають нашими колегами та дбають про розвиток ІТ-освіти у Львівському університеті. Той університетський дух, правильна життєва позиція та правильні кроки дають свої добрі результати, які в перспективі впливають і на розвиток їхніх компаній, і на майбутнє Університету також. Варто зазначити, що ініціатива наших партнерів реалізована в, так би мовити, критичний час, тож сподіваємось, що вже зовсім скоро завдяки нашій нові лабораторії Університет конкуруватиме в сфері Інтернету речей не лише на рівні держави, а й за її межами», – зазначив Віталій Кухарський.

До присутніх звернувся співзасновник та СЕО компанії Indeema Software, випускник факультету електроніки та комп’ютерних технологій Володимир Шевчик. «Освіта – це наше майбутнє. Я відчуваю гордість за такий стрімкий ріст моєї Alma Mater та за те, що маю можливість долучитись до цього процесу безпосередньо. Дякую моєму факультету за те, що я став тим, ким є зараз, багатьма успіхами я завдячую своїм викладачам. Втілення проєкту зі створення цієї лабораторії довелося трішки змістити через повномасштабне вторгнення росії, але ми розуміємо, що освіта та культура – це те, за що ми воюємо, тож нам таки вдалося реалізувати нашу спільну ідею. Щиро сподіваюся, що студентам сподобається  працювати у новій лабораторії», – закцентував Володимир Шевчик.

Слово також надали співзасновнику та СЕО компанії Vakoms, випускнику Львівського університету Андрію Шевчику. «Ми вже давно не студенти Університету, та нам вдалося не втратити тісний зв’язок з Alma Mater. Мені приємно перебувати тут і бачити результат нашої спільної роботи. В час постіндустріального суспільства є очевидним, що лише якісна освіта зможе підняти нашу державу до належного рівня розвитку. Я вірю, що Україна зможе посісти провідне місце серед країн Першого світу. Наша перемога у війні беззаперечно буде, але вже зараз маємо своєю працею робити все для відбудови і розвитку нашої Батьківщини», – зауважив Андрій Шевчик.

Декан факультету електроніки та комп’ютерних технологій Юрій Фургала підкреслив, що завдяки створенню лабораторії студенти отримали доступ до ще одного спектру, який формує їхні знання та навички у широкій галузі комп’ютерної науки. «Факультет намагається створити можливість для молоді працювати з найновішими інструментами сфери ІТ. Велика подяка людям, які виносили і реалізували ідею ІоТ лабораторії. Особливо приємно, що ми співпрацюємо із нашими випускниками, яких добре пам’ятаємо у цих аудиторіях ще в ролі студентів», – додав Юрій Фургала і вручив подяки Володимиру та Андрію Шевчикам. До слова, під час заходу керівників ІТ-компаній також нагородили медалями почесних випускників від кафедри радіофізики та комп’ютерних технологій та подарунками від Львівської міської ради.

Лабораторія «ІоТ Простір» входить до складу кафедри радіофізики і комп’ютерних технологій факультету електроніки та комп’ютерних технологій, а її координатором  від Університету є завідувач цієї кафедри, доктор фізико-математичних наук Іван Карбовник. «Така лабораторія – це інвестиція у майбутнє української високотехнологічної індустрії. Я впевнений, що тут зростатиме нове покоління кваліфікованих ІТ-фахівців», – наголосив Іван Карбовник і пояснив, що лабораторія «ІоТ Простір» обладнана комп’ютерами «Mac» нового покоління та платами розробки для проєктування ІоТ рішень. Разом з тим, у студентів є інженерне робоче місце для монтажу електроніки та 3D-принтер для створення дизайну корпусів пристроїв. «Ресурси нової лабораторії допоможуть студентам створювати власні проєкти та пройти весь шлях розробки від програмування «заліза» до створення мобільного додатку для взаємодії з цим «залізом» та завантаження додатку в Apple Store», – розповів координатор лабораторії.

Опісля вітальних слів, Ректор Університету, очільники ІТ-компаній та заступник міського голови Львова урочисто відкрили лабораторію «ІоТ Простір», яка тепер є доступною для студентів факультету електроніки та комп’ютерних технологій.

Додамо також, що компанія Indeema Software, як і компанія Vakoms спеціалізуються на проєктах із застосуванням технології Інтернету речей, тому активно підтримують молодих фахівців, які вивчають світ IoT.  Згідно з дослідженнями до 2024 року в усьому світі буде понад 80 мільярдів IoT пристроїв, і кількість підключених об’єктів зростатиме в геометричній прогресії протягом наступних кількох років. Безумовно, потреба в ІoТ фахівцях цього напрямку буде лише зростати.