SoftServe відкрив лабораторію з робототехніки для студентів ЛНУ ім. І.Франка

31.12.2018 | 18:49
https://scontent-mrs1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/48379466_10161331754815038_4458265899668865024_o.jpg?_nc_cat=102&_nc_ht=scontent-mrs1-1.xx&oh=0bf8d664725a5a5d044f94baf9c31bb7&oe=5C8D4B3B
У середу, 26 грудня SoftServe відкрив лабораторію з робототехніки в ЛНУ ім. Івана Франка. Тут проходитимуть заняття для студентів факультету електроніки та комп’ютерних технологій.
Факультативні заняття з робототехніки працівники SoftServe cпільно з викладачем факультету розпочали ще на початку навчального року. Однак віднині вони проходитимуть у відремонтованому приміщенні, оснащеному усім необхідним обладнанням, починаючи від інтернет-мережі та 13-ти комп’ютерів та завершуючи, власне, роботами Turtlebot 3 та необхідними матеріалами для роботи з ними. Завдяки цьому оснащенню студенти матимуть змогу не лише відпрацьовувати алгоритми в режимі симуляції, але й вправлятимуться у керуванні реальними мобільними платформами.
«Мені надзвичайно приємно спостерігати якісні трансформації, що останні кілька років відбуваються у ІТ-освіті Львова завдяки синергії бізнесу та університетів – наголошує співзасновник та член Ради Директорів SoftServe, а також Голова Наглядової Ради ЛНУ Тарас Кицмей. – Наша компанія, як і вся індустрія, залежить від розвитку освіти. Тож ми приділяємо велику увагу співпраці з університетами, для того, аби зберегти високу конкурентноздатність існуючих і майбутніх українських ІТ-спеціалістів».
«На сьогоднішній день напрямок Robotics розвивається надзвичайно швидко: автоматизовані склади Amazon, самокеровані авто від Google та роботи Boston Dynamics є прекрасною ілюстрацією можливостей сучасних технологій. В той самий час, поріг входу в Robotics дисципліну значно зменшився і вона стає більш демократизованою та доступною для впровадження на більшості підприємств, – розповідає старший віце-президент з провідних технологій SoftServe Сергій Газієв. – Крім того, Robotics поєднує суміжні дисципліни, такі як штучний інтелект(АІ) та Інтернет речей(ІоТ), таким чином факультатив дає можливість розвивати в Україні таланти, які матимуть більшу цінність на ринку праці, ніж традиційне програмування бізнес-аплікацій. Ми розуміємо, що єдина можливість у студентів отримати практичні навички – це відкриття факультативу та ось така, оснащена усім необхідним лабораторія, де поруч з працівниками нашої компанії студенти зможуть поринути у цю захоплюючу дисципліну, що змінює світ».
Вибір майданчику для занять з робототехніки не був випадковим, адже завдяки базі знань з електроніки студенти є найбільш підготовленими до здобуття практичних навичок зі робототехніки, що зараз набуває великого розвитку в ІТ.
«Відкриття лабораторії робототехніки є черговим кроком у сталій співпраці Львівського національного університету імені Івана Франка та компанії SoftServe у створенні середовища якісної освіти та формування навичок командної роботи. І що важливо – це відбувається у галузі, що знаходиться на вістрі сучасного науково-технічного розвитку і є взаємовигідною» – наголосив Проректор з науково-педагогічної роботи та інформатизації ЛНУ ім. І.Франка Віталій Михайлович Кухарський.
Робота над проектами проходить у групах по 8-10 студентів. Працюючи в роболабораторії, студенти будуть мати змогу відтворити основні алгоритми навігації мобільних роботів, а в подальшому зможуть імплементувати для роботів алгоритми вищого рівня – комп’ютерний зір, аналіз мовлення. У день відкриття лабораторії перша група студентів презентуватиме свої перші проекти з робототехніки, розпочаті на факультативних заняттях від SoftServe.